Jak se vážit? A další dotazy k dietám a hubnutí obecně...

Jak se vážit?
Pravidelně, jednou za týden.

Jak zjistím, jestli jsem obézní / obézní? Mám vůbec hubnout?
Vypočítejte si svůj BMI - Body mass index. Nepokoušejte se hubnout, pokud nejste v pásmu obezity a nadváhy! Snažte se, aby vaše hmotnost byla blízká normální. Optimální kolem 22 BMI. Raději pár procent tuku navíc, než méně. Příliš štíhlí lidé (spodní část normálního BMI. Kolem 19 BMI a méně) jsou zdravotně ohroženější, jak lidé v horním pásmu "normálního BMI (s hodnotami okolo 24 až 25 BMI). Pokud máte jen nadváhu, upravte stravu, přidejte pohyb a snažte se hubnout co nejpomaleji.

BMI není přesné. Podle BMI jsem v normě, ale mám velké břicho.
Ano, výpočet BMI není zcela přesný. Kulturistovi, který má hodně svalů vyjde "nadváha". Ženě, která se hladovkami a různými nesmyslnými dietami zbavila svaloviny a pak vinou jojo efektu, nabrala tuk ukáže BMI normální čísla i v případě, že tato žena má viditelně hodně tuku. Myslete na to při výpočtech BMI.

Kolik procent tuku v těle je normální?
U mužů 10 až 25, u žen 18 až 30 procent tuku v těle je normální. U mladých lidí spodní číslo, u starších výše.

Stačí udělat 1000 sklapovaček denně?
Ne. Pokud jejich uděláte 1000, cvičíte nesprávně.

Se sportem se bojím začít ...
Máte strach jít do fitka? Je zbytečný.

Druhy cvičení - aerobní a anaerobní. Jak se v nich vyznat?
Co je to aerobní cvičení? Co je to anaerobní cvičení? Jak zjistíte, zda je aerobní cvičení účinné? Kupte si sport-tester.

Jaké mám užívat při cvičení potravinové doplňky? Sport sám o sobě nestačí na to, abyste zhubli!
Kolikrát denně mám cvičit, abych zhubl / zhubla?
Samotné cvičení zpravidla nestačí. Cvičte pro radost a pro lepší kondici. Sportujte pro lepší kondici a ne proto, že sportem lze pálit tuk. Ano, dá se pálit tuk sportem, ale bez dietních opatření se můžete i cvičit a hubnutí se nedostaví. Kolik energie se spálí cvičením?

Jak se dá zrychlit metabolismus?
Dodržujte pitný režim. Sportujte. Jezte celkem pravidelně každé 3 hodiny během bdění.
 
Kouření a obezita
Jak přestat kouřit a nepřibrat?

Mohou léky způsobit nadváhu?
Ano, některé léky mohou způsobit, že začnete přibírat. Jsou to mnohé léky, které se předepisují k překonání psychických potíží (například antidepresiva). I mnoho léků na snížení krevního tlaku způsobuje sklon k tloustnutí. Přibrat při užívání takových léků nemusíte, pokud přiměřeně snížíte energetický příjem, nebo Mělo by dojít jeho výdej. Jezte méně, než před užíváním léků a začněte cvičit.

Zhubl / zhubla jsem. Co mám dělat, abych znovu nepřibral / nepřibrala?
Nesmíte téměř nic změnit. Denní příjem však zvyšte zhruba o 500 kJ. Po týdnu takového jídla se zváží. Pokud jste zhubli, znovu si přidejte dalších 500 kJ jídla na den. Po týdnu se zváží. Tímto způsobem pokračujte v opatrném přidávání potravy, dokud nenajdete denní příjem, při kterém se vám bude hmotnost držet na stejné úrovni. Počítejte s tím, že nejméně rok, ale i více po zhubnutí budete muset stále "dávat pozor". Nebojte se toho, ono se to časem zcela zautomatizuje. Vaše tělo si na novou váhu zvykne a postupně se budete cítit stále bezpečnější.

Nedokážu se udržet na váze, jakou jsem chtěl / chtěla dosáhnout?
Je možné, že jste to s hubnutím přehnali. Organismus bývá většinou nastaven na určitou hmotnost, jaká je "tělu přirozená". Zatímco jste na té hmotnosti, snadno se na ní dlouhodobě udržíte. No pokud si dietou vynutíte snížení hmotnosti, budete soustavně bojovat, protože tělo bude dělat vše proto, aby přibralo. Bohužel hlavně mnoho dívek je v takovém stavu dlouhodobě. Vyznívají si ideální postavu, která je ale jejich tělu nepřirozená. A pak si dlouhodobou dietou postupně porouchají metabolismus a přiberou mnoho kil. (Nebo skončí jako anorektičky). Pokud jste zhubli, nesnažte se nikdy dosáhnout dokonalou postavu. Dopřejte tělu raději trochu více tuku - buďte raději v horní části normálního BMI. Taková hmotnost se dá udržet velmi dlouhodobě s minimální námahou. (Příklad: mám 192 centimetrů a ze 115 kilo jsem zhubl na 75 kilo. Číslo 75 jsem však "bránil" tak těžce, že bych musel být na trvalé dietě. Proto jsem si "povolil" jít na 80 kilo a toto číslo už je reálné udržitelné a přitom nemusím příliš "dávat pozor".

Jsou bio-potraviny lépší na hubnutí?
Ne. Bio potraviny jsou potraviny, které by měly být pěstovány bez použití umělých látek. Farmy, na kterých se vyrábí bio - potraviny nepoužívají umělá hnojiva, umělou stravu pro zvířata, do jídel nepřidávají konzervační či jiné umělé látky. Takové potraviny by tedy měly být zdravější, ale přímé ovlivnění hubnutí neočekávejte. Pokud si můžete dovolit dražší bio-potraviny, může to znamenat lepší zdraví ze stravy, která obsahuje o něco méně škodlivin. Energetická hodnota těchto potravin však bývá stejná, jako u "obyčejných potravin. V mnoha obchodech dostat pod názvy eko-potraviny, zda bio-potraviny mnoho tyčinek a sladkostí. Opatrně s nimi, abyste nepřibrala. To, že je nějaká potravina vyrobena bez přidání konzervačních látek, či barviv ještě neznamená, že se po ní hubne. V bio - obchodech se dají koupit například suroviny pro výrobu domácího chleba, často zde najdete nerafinované oleje. Většinou však jde, o zásadním způsobem předražené produkty. Vidět to především na potravinách, které mají bio-potravinové obchody od stejného výrobce, jako hypermarket. (Například některé oleje, tofu, sušené sójové mléko.) V bio - potravinových obchodech bývá až taková dražební, že doporučuji kupovat tam jen takové suroviny, jaké se nedají koupit na jiných místech. tady nejde o to, že by bio - potraviny byly kvalitnější. Prostě ty obchody si pouze účtují mnohem vyšší marži.

Můžu jíst sladkosti pro diabetiky?
Ne. Sladkosti určené pro diabetiky jsou někdy dokonce energetičtější, než "obyčejné" sladkosti. Pokud chcete zhubnout, musíte zcela vyloučit sladkosti. V tom se nedá ustupovat. Čím dříve se s tím smíříte, tím lépe pro vás.

Pomůže mi užívání CLA? Nebo mi doporučíte jiný přípravek na hubnutí?
Velmi pravděpodobně nepomůže. Mám pro vás tip: počkejte pár týdnů. Kdyby se na trhu nečekaně objevil opravdu účinný preparát, strhla by se taková vlna zájmu, že byste se o tom v průběhu několika týdnů dozvěděli od nadšených kamarádek nebo kamarádů, kteří shodili. Většina potravinových doplňků se dá směle označit za neúčinné. Kdyby stačilo zaplatit pár set korun a začít hubnout, věřte, že by to ochotně udělali desetitisíce lidí. V praxi to však většinou vypadá nakonec tak, že člověk si "na zkoušku" koupí nějaký preparát. Ten nezabere. Tak po čase zkusí něco jiného ... V takových podmínkách je investice do potravinových doplňků "na hubnutí" jen vyhazováním peněz. Vím, vaše touha zhubnout je asi velmi silná a jste ochotni za naději i zaplatit. Právě na té touze bohatne nejedna farmaceutická firma. Tlustí platí za naději. Jaksi se však nezvyknou jít stěžovat, pokud prostředek nezabere.

Má smysl, pokud místo chleba budu jíst ty "polystyrenové" chleby?
Ne, alespoň ne pokud věříte, že jejich jedení způsobí hubnutí. I extrudované chleby obsahují zhruba stejné množství energie. Klidně si je občas dejte, ale nepoužívejte je jako univerzální zbraň proti obezitě. Klidně můžete jíst i celozrnný chléb. Důležitý je celkový příjem energie.

Vyloučila jsem z jídelníčku chléb, protože se z něj tloustne. Čím ho mám nahradit?
Není pravda, že z chleba se tloustne. Tloustne se z každé potraviny, jejíž sníte hodně. Chléb klidně jezte dál, nejlépe celozrnný. Důležité je, abyste ho jedli přiměřené množství. To znamená, například na snídani si dejte asi 50 gramový plátek chleba, pokapejte ho olivovým olejem. K tomu například kus sýra, šunky, nebo vajíčko. Plus kedluben a máte sestavené syté snídaně. Nebojte se chleba. Stulpen z něj, pokud si dáte denně půl pecnu.

Moje obezita je asi podmíněna geneticky, asi nemám šanci zhubnout?
Obezita může být podmíněna geneticky. TO však neznamená, že pokud máte obezitu dědičnou, že musíte být tlustí. Pokud se budete racionálně stravovat, vaše hmotnost může být docela normální. Je možné, že budete muset dávat "větší pozor" jako člověk bez genetické predispozice. Bohužel v mnoha rodinách je obezita dána ani ne tak genetikou, ale kuchařkou. Pokud se rodiny zmocní žena, která vaří chutně a trvá, aby se dojedlo vše, co naloží, je špatně! Pokud je obézních několik členů rodiny, měli by si tito lidé říci genetika sem, genetika tam, třeba změnit kuchařku. V těchto rodinách si však většinou nic takového neřeknou, protože jsou v zajetí kultu jídla. Chutná jim a neradi by to změnily. V každém případě genetika není nic, co by vás ospravedlňovalo, zda opravňovalo nosit na sobě desítky kil zbytečné slaniny. Genetika je většinou jen výmluva, proč někdo nechce hubnout.

Ještě nezačnu racionální stravu, nejdříve chci zkusit dietu XY.
Jasné. To dělá většina lidí, co chtějí zhubnout. Místo toho, aby sáhli po ověřené, spolehlivé, ale pomalé metodě hubnutí, zkoušejí vzdorně a tvrdohlavě různé šílené diety. Dříve, než začnete některý stravovací nesmysl typu rýžová kúra, dělená strava, dieta podle krevních skupin, či jiné atkinsoniády položte si nejprve otázku - co budu dělat po skončení diety? Protože pokud byste i pomocí některé diety zhubli, pokud nemáte jasno, jak se budete stravovat po jejím skončení je jisté, že zakrátko se vám kila vrátí zpět v podobě jojo efektu. Možná si teď plní nadšení říkáte "pak když zhubnu, budu se už stravovat racionálně". A právě v tom je sebeklam. Pokud nevíte nic o racionální stravě, nedokážete to ani po skončení diety. Věřte mi, je to ověřené. Pokud jste schopni přejít opravdu na racionální stravu, přejděte na ni hned. Nezkoušejte žádnou nesmyslnou dietu.

Pomůže, pokud si budu kupovat jen nízkokalorické potraviny?
Pomůže to, ale nemusí to být velmi zdravé. Někteří lidé se snaží hubnout tak, že si začnou kupovat potraviny jen podle toho, kolik obsahují energie. Ale to není dobrý nápad. Zeleninu je jíst správně, ale je nutné jíst i potraviny s nejvyšší hustotou energie - tuky. Proto je lepší, pokud nebudete podřizovat výběr potravin jejich energetické hodnotě. Kupte si váhu na potraviny. I vysoce energetickou potravinu můžete jíst, pokud se jí neohlížel.

Chci zkusit hladovku. Pokud bych i nezhubla, alespoň se pročistím, ne?
Nedoporučuji žádné ani krátkodobé hladovky! Hladovění zhoršuje zdravotní stav a především imunitu.

Jak se mám donutit dát si jen trochu dobroty? Například čokolády, nebo uherák?
Mně se osvědčil prostorový únik. Pokud si chci dát něco, s čím nedokážu přestat, připravím si vhodnou porci. Například kus čokolády, tlusté kolečko klobásy, nebo banán. Zbylé suroviny ukryji, aby je nebylo vidět. A pak si připravenou porci dobroty vezmu s sebou ven z bytu. Když to dojem, už jsem zpravidla příliš daleko. Také se mi osvědčilo zalézt s takovou dobrotou do vany. Ani z ní se mi už nechce vylézt a kapat při chladničce. No a než se vykoupu, zapomenu, že jsem chtěl pokračovat v mlsání.

Dodají mi snídaňové cereálie dostatek vitamínů a vlákniny?
Dost pravděpodobně ne. Hlavně pokud jde o levný průmyslový produkt. Mnoho snídaňových musli jsou velmi přeslazené produkty, které navíc obsahují velké množství tuku, často neznámé kvality. Doporučuji snídaňové cereálie si vyrábět doma. Budete přesně vědět, co v nich je.

Jaké jsou typické obtíže a nemoci, které souvisí s obezitou?
Obezita zhoršuje zásadním způsobem zdravotní stav celkově, navíc má mnoho společenských a psychologických dopadů. Na této stránce naleznete seznam následků obezity.

Můžu jíst na oběd instantní polévku ze sáčku? Podotýkám, že nic jiného by k té polévce nebylo ...
Nebyl by to dobrý nápad. Instantní polévky jsou masivní přesolené a obsahují glutaman sodný. Nic, co se dá označit za zdravou výživu. Možná je pro vás lákavá rychlá příprava, nebo relativně nízký obsah energie. Ale polévka na oběd je žalostně málo. Neobsahuje rozumné zastoupení živin. Pokud chcete bleskově řešit oběd, použijte raději některý proteinový koncentrát, speciální tyčinku, která obsahuje přiměřený poměr živin a energie. Nebo si na oběd doneste hotové jídlo, například dušené kuřecí prsa, hojnost dušené zeleniny pokapaný olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat