Už jste vyzkoušeli 90 denní rozlišovací dietu?

Jak už sám název napovídá, musí se držet 90 dní, tedy tři měsíce a stojí na několika základních pilířích, které nelze porušit. Dieta je založena na opakování čtyř dnů, pro které jsou přesně určeny potraviny a každý 29. den je vodový, během kterého se pije jen voda.

"Devadesátky" má nastartovat a podporovat správné metabolické procesy v těle, a tak mimo jiné zabránit jo-jo efektu po jejím skončení. Pomocí této diety můžete zhubnout i desítky kilogramů a vhodná je pro ty, kteří mají více než jen několik kil navíc. Zbavit se jich prostřednictvím této diety je možné výměnou za některé malé ústupky ve stravování, které nemusí být až tak omezující, jako u jiných dietách.

Principy "střídačky"

Během tří měsíců se v jídelníčku stále dokola střídá bílkovinný, škrobový, cukerných (sacharidový) a vitamínový den, přičemž se nesmí měnit jejich pořadí. Pozornost je třeba věnovat vhodné kombinaci jídel a tělu poskytnout dostatek času na strávení potravy před dalším jídlem nechte proto trávicí systém odpočívat. Důsledně dodržujte čas podávání jednotlivých jídel, jakož i pitný režim a solte co nejméně, protože sůl váže vodu. Denně jezte tři jídla, a když jste velmi hladoví, dejte si ovoce. To, co se během 90 dní nemění, jsou snídaně, které jsou výslovně ovocné a ovoce si můžete ordinovat podle chuti. Pravidlo večeře spočívá v tom, že na talíři by měla být poloviční porce oběda a třeba se vyvarovat jídla po 20. hodině.

Součástí každé diety je pravidelný pohyb a 90-tka není výjimkou. Dieta začíná vždy bílkovinným dnem, po kterém následuje škrobový, sacharidový a vitamínový. Pít se smí čistá voda, nesycené minerálky, neslazené čaje černá káva, ale i ovocné šťávy a džusy, které se však považují za jedno hlavní jídlo. Během bílkovinného dne by v jídelníčku neměl chybět bohatý výběr ryb, libového pečeného či dušeného masa, mléčných výrobků a tofu. Přílohou může být míchaná zelenina a pokud nejíte maso, jeho porci nahraďte dvěma vajíčky či sýrem. Škrobový den preferuje hnědou rýži, brambory a luštěniny, ze kterých si připravíte pokrmy. Můžete k nim přidat salát z čerstvé nebo dušené zeleniny. Sacharidový den přináší těstoviny, pizzu s oloupanými rajčaty, ale i slané pečivo z nekynutého těsta. Na večeři si dokonce můžete dopřát zákusek, nebo tři kopečky zmrzliny a malou tabulku čokolády. Vitaminový den zahrnuje libovolné ovoce i ve formě kompotů, polévek či zapečených jídel ak tomu přidejte hrst ořechů nebo olejnatých semen.
Plusy a minusy

Pozitivem této diety je především pevný režim a díky stanovenému rozpisu, co můžete denně jíst si dáváte pozor na množství zkonzumovaného jídla. Druhým plusem je pak úbytek hmotnosti jako výsledek nízkého příjmu energie a dostatečným pohybem, čímž mizí nadbytečné kilogramy mizí jakoby samy od sebe.

A jaké jsou negativa, resp. rizika? V některé dny diety konzumujete více sacharidů, v jiných zase hodně bílkovin, jindy zase naopak chybí, čímž se nerovnoměrně zatěžují vnitřní orgány. Dalším mínusem jsou jen tři výživově nevyvážené jídla denně. Správně je totiž jíst vícekrát a menší porce. Jen při třech pokrmech denně vzniká hlad a chuť na jídlo, které se často nedají zvládnout a více méně vystresované a neuspokojené tělo vás může dohnat k přejídání. Kromě toho, pro organismus není nejvhodnější prudké střídání jednotlivých druhů živin. Oproti 90-tce je lepší variantou přejít na zdravou a hodnotnou stravu, která zaručí pravidelnost a vyváženost, přičemž se v "spolupráci" s pohybem dokážete rozloučit s nadváhou.

Negativ, jako ostatně u většiny diet, je poměrně více. Především musíte dodržovat řadu pravidel, včetně časové náročnosti na přípravu a sestavení denního jídelníčku. Sice můžete jíst všechno, ne však spolu, a tak zapomeňte na oblíbenou kombinaci kuřátka s rýží nebo ryby s bramborami. Pomocí 90denní diety možná ztratíte pár kilo a dokonce i poměrně rychle, ale bude vás takové stravování bavit celé tři měsíce? Tuto dietu si vyberte pouze tehdy, pokud si chcete sami řídit své hubnutí, pokud dokáže i po jejím oficiálním skončení stále pokračovat a zabránit jo-jo efektu, který nelze jednoznačně vyloučit, a konečně, pokud si troufáte na její zvládnutí.
Rady nad zlato

V první den diety se nezapomeňte odvážit, změřit obvod pasu, boků, stehen a údaje zapsat. Takové řeně pak dělejte pravidelně každý 29. (vodový) den. Každé ráno začínejte plnou sklenicí vody a během dne pijte hodně tekutin, zejména vody a bylinkových čajů. Jídlo dobře Přezujte a každé sousto si vychutnávejte. Dodržujte správný sled stravování,

dobrou kombinaci a výběr potravin. Nikdy nemíchejte bílkoviny s uhlohydráty a dodržujte stravovací čas. Jídla ochucujte bylinkami. Během diety jděte hodně pěšky, běhejte a plavte. Pro duševní pohodu meditujte, cvičte jógu a hodně čtěte. Při 90-tce je předpoklad zhubnutí až 18-25 kg. Po ukončení diety i nadále jezte na snídani i svačinu čerstvé ovoce, ostatní chody ve vyvážené kombinaci a stravujte se třikrát denně ve stanovenou hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat