Tipy na top diety:

Ovocná dieta dodá tělu, co potřebuje nejvíc - vitamíny!


Optimální doba držení této diety je méně než týden a třeba během ní pít co nejvíce tekutin, tedy čisté vody, resp. neslazeného bylinkového čaje. Výhodou této diety je, že si ji můžete upravit podle sebe a jíst pouze ovoce, které vám chutná.

Každý den je třeba jíst minimálně 1 kg ovoce a přidat pohybovou aktivitu - běhání, bruslení, cyklistika apod. Ovocná dieta je vhodná pro ty, kteří potřebují zhubnout v co nejkratším čase, nebo si jen pročistit organismus. Nedoporučuje se však těm, kteří mají problémy s trávením, žlučníkem či slinivkou. Po dietě byste měli pár dní jíst pouze zeleninovou polévku a ovoce, ale žádné mastné jídla. Ovocná dieta obsahuje snídaně: např. banán, meloun, neslazený bylinkový čaj, čistou vodu, celozrnný rohlík s máslem. Na oběd salát z jablka, kiwi, banánu ap., Nesycená minerálka, voda bylinkový čaj, celozrnný rohlík s jogurtem, a na večeři ovocný salát z oblíbeného ovoce, nesycená minerálka, voda, čaj, celozrnný rohlík s jogurtem.


Zelná dieta


O zelné dietě jste už možná slyšeli leccos, faktem však zůstává, že patří mezi účinné diety, ačkoli může být dost náročná a možná i méně chutná. Přesto byste měli ten dietní týden (ne více) vydržet. Jako u každé dietě, i s brukvovité jde ruku v ruce zvýšená pohybová aktivita, jinak nemá smysl. Každý den je na programu jídlu zelné polévky a k tomu nějaké ovoce, zelenina, voda a bylinkový čaj. Toto složení stravy třeba jíst celý týden, s možností přídavku v podobě celozrnného rohlíku s troškou másla. Pro přípravu zelné polévky budete potřebovat 200 až 300 g bílého hlávkového zelí, 200 ml zakysané smetany, 200 g brambor, 300 g sádla, 1 lžíci rajského protlaku, 1 velkou cibuli, 20 g hladké mouky, kmín a sůl. Nadrobno nakrájenou cibuli opečeme na sádle, přidáme nakrájené zelí, sůl a kmín. Vše opražíme, zaprášíme moukou, opět osmahneme, zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Dochutit rajčatovým protlakem a zakysanou smetanou. Podle chuti můžeme na závěr přidat nasekanou petrželku.


Rýžová dieta


Rýžová dieta se kvůli výslednému efektu doporučuje držet alespoň dva týdny. Výběr rýže je individuální, podle chuti, ale ideální je celozrnná, bohatá na živiny. I při ní třeba dodržovat pitný režim a zvýšenou pohybovou aktivitu. Pít můžete jen čistou vodu, minerálku a neslazený bylinkový čaj. Porce rýže jsou neomezeně velké. Dieta obsahuje snídani s celozrnným rohlíkem a jogurtem nebo ovoce (jablko, kiwi, banán) a oběd složený z rýže, připravené na libovolný způsob, a dušené zeleniny se salátem. Jednou za týden se na oběd místo rýže doporučuje připravit brambory podle libosti. Vyzkoušejte např. bylinkovou rýži, na jejíž přípravě potřebujete 3 papriky, 1 celer, 200 g cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 150 g rýže, 60g parmezánu, 1 kostku zeleninového bujónu, trochu bazalky a tymiánu.

Papriku, celer, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, orestujeme, přidáme rýži, krátce opečeme, přilijeme zeleninový vývar z bujónu, bazalku a tymián. Přikryté necháme 10 minut dusit na mírném ohni, pak vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat